Ana içeriğe atla

KARARNAME İLE SAĞLIK KÖKTEN DEĞİŞİYOR


“Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” ile hasta ve doktor arasında anlaşmazlıklar çözülecek. Hastanelerde, Hastane Birlikleri kurulacak. Hastane yönetimindeki tüm yetkiler birliklere devredilecek. Böylelikle eski kadrolar kalkacak.

Sağlık camiasında büyük yankı yapan “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” ile Sağlık Bakanlığının yapısı tamamen değişiyor.

Genel Müdürlük Kalkıyor
Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatındaki yeni düzenlemede genel müdürlükler kalkıyor. Sağlık hizmetleri ile ilaç ve tıbbî cihaz piyasasını düzenlemek üzere “Sağlık Hizmetleri Kurumu”, Tıbbî Ürünler ve İlaç Kurumu ile Sağlık hizmetlerinde gözetim ve denetim yapmak üzere “Sağlık Gözetimi ve Denetimi Kurumu”, hizmet sunumunu gerçekleştirmek üzere “Halk Sağlığı Kurumu”, “Devlet Hastaneleri Kurumu Hudut ve Sahiller Sağlık Kurumu” kurulacak.
Yeni yapıda Bakana yardımcı olmak üzere Bakan Yardımcısı atanacak. Bakan Yardımcısı Hükümetin görev süresiyle sınırlı olarak görev yapacak; Hükümetin görevi sona erdiğinde, Bakan Yardımcısının görevi de sona erecek.

Bakanlığın Merkez Teşkilatındaki Hizmet Birimleri
a) Sağlığın Geliştirilmesi ve İletişimi Başkanlığı.
b) Sağlık Bilgi Sistemleri Başkanlığı.
c) Sağlık Yapıları ve Kamu Özel Ortaklığı Başkanlığı.
ç) Sağlık İnsan Kaynakları ve Eğitimi Başkanlığı.
d) Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Başkanlığı.
e) Mali Hizmetler Başkanlığı.
f) Destek Hizmetleri Başkanlığı.
(2) Bakanlığın sürekli kurulları şunlardır:
a) Yüksek Sağlık Şûrası
b) Tıpta Uzmanlık Kurulu
c) Sağlık Meslekleri Kurulu

Merkez Teşkilatta Performansı İyi Olan Sözleşme Yenilenecek
Bakanlık ve bağlı kurumların merkez teşkilatında görev yapacak personel, il ve ilçe sağlık müdür ve yardımcıları ile il ve ilçe müdürlüklerinde çalışacak uzmanlar kadro karşılık gösterilerek sözleşmeli statüde çalıştırılır. Sözleşmelerin süresi iki yıldan dört yıla kadar olabilir. Sürenin bitiminde sözleşme kendiliğinden sona erer. Sözleşmesi sona erenlerden performansları yeterli görülenlerle yeniden sözleşme yapılabilir.

Malpraktise Çözüm Uzlaşma Kurulu
Malpraktis yani doktor hatası nedeniyle mağdur olduğunu iddia edenlerin tazminat taleplerini değerlendirmek ve uzlaşma ile sonuçlandırmak üzere uzlaştırma komisyonları olacak. Komisyonlar, mesleki kusurun varlığı ve oranları hususunda Yüksek Sağlık Şurası’nın oluşturduğu bilirkişilerin görüşüne başvuracak ve makul miktarda bilirkişi ücreti tayin edecek.

Yüksek Sağlık Şurası
Bakanlık tarafından verilecek önemli sağlık konuları hakkında görüş bildirmek ve adli konularda mahkemelere ve uzlaşma komisyonlarına görüş vermek üzere 11 üyeli bir “Yüksek Sağlık Şurası” kurulacak. Şura üyeleri Sağlık Bakanı tarafından ülkede sağlık hizmetleri veya eserleri ile tanınmış kişiler arasından seçilecek. Şura üyelerinin görev süresi iki yıl olacak.

Tıpta Uzmanlık Kurulu
Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi yapacak eğitim kurumlarına, eğitim yetkisi verilmesi ve eğitim yetkisinin kaldırılmasına ilişkin teklifleri karara bağlamak, uzmanlık ana dallarının rotasyonlarını belirlemek, yabancı ülkelerde asistanlık yapanların bilimsel değerlendirilmesini yapacak fakülteleri ve eğitim hastanelerini belirlemek, tıpta uzmanlık eğitimi ve uzman insan gücü ile ilgili görüşler vermekle görevli olmak üzere, Bakanlığın sürekli kurulu niteliğinde Tıpta Uzmanlık Kurulu kurulacak.

Hastane Birlikleri Kurulacak
Devlet Hastaneleri Kurumu kurularak, Kamu Hastane Birlikleri olacak. 800 kamu hastanesi, illerindeki birlikler aracılığıyla yönetilecek. Bu sistemle hastanelerin tek çatı altında toplanarak kamu kaynaklarının verimsiz kullanımının engellenmesi amaçlanıyor.

Hastaneler Kalite ve Verimlilik Konularında Puan Alacak
Hastane Birliği bünyesindeki hastanelerin mali ve idari tüm yetkilerini üstelenecek. Hastaneler hasta ve çalışan memnuniyeti, hizmet altyapısı, kalite ve verimlilik konularında değerlendirilmeye tabi tutularak, özel hastanelerde olduğu gibi aldıkları puanlara göre A, B, C, D, E sınıflarına ayrılacak. Yetkileri birliklere devredilen Sağlık Bakanlığı tarafından atanmış baştabip, baştabip yardımcısı, hastane müdürü ve başhemşire gibi unvanlı kadrolarda çalışanların görevleri de iptal edilecek. Hastanelerde başhekimlik kalkıyor.

Hastanede En Üst Kararı Genel Sekreter Verecek
Birlik teşkilatı, genel sekreterlik ve hastane yöneticiliklerinden oluşacak. Genel sekreterlik birliğin en üst karar ve yürütme organı. Birliğin temsilcisi genel sekreteri. Genel sekreterlik bünyesinde tıbbi hizmetler, idari hizmetler ve mali hizmetler başkanlıkları kurulacak. Birliğe bağlı hastaneler hastane yöneticisi tarafından yönetilecek. Hastane yöneticisine bağlı olarak başhekimlik, idari ve mali işler ile sağlık bakım hizmetleri müdürlükleri kurulacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...