Ana içeriğe atla

İLK LABORATUVAR GÜVENLİĞİ YÖNERGESİ HIFZISSIHHA’DAN





Biyogüvenlik kapsamında çalışan sağlığını koruma amacıyla Türkiye’de ilk defa “Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Laboratuvar Güvenliği Yönergesİ“ hazırlandı.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığında Türkiye’de ilk defa “Laboratuvar Güvenliği Yönergesİ” hazırlandı. RSHM Başkanı Prof. Dr.Mustafa ERTEK’in, İş Sağlığı ve Güvenliği konularında yapılan çalışmalara verdiği destek ile yürütülen projeler sonunda Avrupa Birliği standartlarına göre hazırlandı. Türkiye’de ilk defa çalışanların laboratuar güvenliği kapsamında böyle bir kitap hazırlandığını belirten RSHMB Çalışan Güvenliği ve İş Sağlığı Birimi sorumlusu Uzm. Dr. Sühendan Adıgüzel, “Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) tespitlerine göre her yıl iş kazalarında 2,2 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Oysaki yapılan araştırmalar kazaların yüzde 98'inin önlenebilir kazalar olduğunu göstermektedir.



Önlemek ödemekten ucuzdur mantığı ile hareket ederek işyerlerinde tehlike kaynaklarını ortaya çıkartıp riskleri kontrol altına almak olabilecek kazaları en aza indirir. Çalışan güvenliği ile ilgili konuların temeli risk analizi yapmaktan geçer. Kurum çalışma alanlarının her yerinde birebir risk analizi yapılmalı, yapılan çalışma raporlanmalı, risk-maliyet hesabı çıkarılmalı ve rapor üst yönetime sunulmalıdır. Diğer önemli konu acil eylem planlarının hazırlanmasıdır.”


“Yasa Çıkarsa Biz Hazırız”
İş Sağlığı ve Güvenliği konularında çalışma yapılması üst yönetimin inisiyatifindedir. Üst yönetim bizi destekledi. Başkanımızın ileriyi görmesiyle, Avrupa Birliğine uygun şekilde Kurumumuzda İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmaları başladı. İnsani, ekonomik ve siyasi yönleri olan bu konuda çalışanların memnuniyetini sağlamak hedeflerden biridir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yasa çıkar ise biz hazır halde bulunuyoruz” dedi.


Hazırlanan Yönergeye göre:

“Tüm RSHMB personelinin RSHMB Kuruluş Kanunu, İş Kanunu ve ilgili mevzuata göre hazırlanmış talimatlar doğrultusunda; çalışma esnasında karşılaşılabilecek her türlü risk hakkında bilgilendirilmesi ve personelin de (bu talimatlara) uyması gereklidir.

Laboratuar çalışmasında muhtemel tehlike; çalışılan materyalin niteliği, maruz kalma yolu, laboratuvarcının deneyimi gibi faktörlerle birlikte düşünülür. Bu nedenle bir laboratuvar çalışması planlanırken bu faktörlerin göz önüne alındığı “risk analizi”nin de yapılması kuraldır.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...