Ana içeriğe atla

“TEKNOPARKLARA TEŞVİK UZATILIYOR”

Bu yıl üçüncüsünü düzenlenen HÜ Teknokent Günleri’nin açılışını yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, hazırlanan yeni kanun tasarısıyla teknoparklarda sağlanan destek, teşvik ve istisnaların 2023 yılına kadar uzatılacağını belirtti. Ayrıca toplantıya Japonya Büyükelçisi başta olmak üzere Japon Üniversitelerinden akademisyenler de katıldı.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Teknokent Günleri’nin bu yıl üçüncüsü düzenledi. Toplantının açılışına Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Japonya Büyükelçisi Nobuaki Tanaka, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener, Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hacettepe Teknokent A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. H. Selçuk Geçim, Hacettepe Teknokent A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kururlu Başkan Vekili İlyas Yılmazyıldız ile çok sayıda akademisyen ve sanayici katıldı.

“Son 7 Yılda 63 Yeni Üniversite Kuruldu”
Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Merkez Kampüsünde düzenlenen, "HÜ Teknokent Projesi Yarışması Ödül Töreni"nde üniversitelerin önemi üzerinde duran Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, " Son 7 yılda 63 yeni üniversite kuruldu. Üniversitesiz şehir kalmadı. Mevcut üniversitelerimizin kaynak ve bütçeleri önemli ölçüde arttırıldı” şeklinde konuştu. .



“San-Tez Programı ile 206 proje desteklendi”
Bakan Ergün, üretimde rekabetin gelişmeye etkisini vurgulayarak şunları söyledi: “Türkiye, Avrasya bölgesinin üretim ve teknoloji merkezi olmaya da adaydır. Ortak ve tek bir pazara dönüşen dünyamızda, rekabet gücü kazanmak için Ar-Ge ve tasarıma dayalı bir üretim yapılanmasına geçmemiz gerekiyor. Bu nedenle üniversite ve sanayi iş birliğinin kurulmasına, gençlerimizin yenilikçi fikirlerinin hayata geçmesine ve üniversitelerde üretilen bilginin en kısa sürede ürüne ve teknolojiye dönüşmesine büyük önem veriyoruz. Üniversite sanayi iş birliği gelişmesinde uyguladığımız San-Tez Programına 2007 yılından bu yana 519 proje başvurusu yapıldı. Bu projelerin 206 tanesi desteklenmeye değer bulundu. Şimdiye kadara tamamlanan 26 proje sanayicimize rekabet üstünlüğü sağlayacak ürünlere dönüşmüş oldu.”

Destek, Teşvik ve İstisnaları 2023 Yılına Kadar Uzatılacak
Teknoloji geliştirme bölgelerinde yaşanan sorunları ortadan kaldırmak amacıyla hazırlanan, yeni kanun tasarısıyla teknoparklarda sağlanan destek, teşvik ve istisnaların 2023 yılına kadar uzatılacağını belirten Bakan Ergün, üniversitelerin esas fonksiyonunun bilgi üretmek ve üretilen bilginin gelecek kuşaklara aktırılmasını sağlamak olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda bakanlık olarak yaptıkları çalışmaları da anlatan Bakan Ergün, 2002'de hükümete geldiklerinde kurulu teknopark sayısının iki olduğunu, bugün bu rakamın 37'ye ulaştığını, 26 teknoparkta firmaların üretim yaptığını söyledi. Teknoparklarda yaklaşık bin 200 firmanın 10 bini aşkın nitelikli elemanla 4 bin projeyi hayata geçirmeye çalıştığını vurgulayan Bakan Ergün, “Teknoloji geliştirme bölgelerinde yaşanan sorunları ortadan kaldırmak amacıyla hazırladığımız yeni kanun tasarısıyla teknoparklarda sağladığımız destek, teşvik ve istisnaları 2023 yılına kadar uzatıyoruz. Aynı zamanda Ar-Ge çalışması tamamlanan ileri teknoloji ürünlerin seri üretimlerinin de desteklenmesinin önünü açıyoruz. Ar-Ge personelinin yürüttükleri projelerle ilgili teknoparklar dışında geçirdikleri sürelerin belirli bir kısmı da teşvik, destek ve istisna kapsamına alınacak. Ayrıca bölgelerde üretilen teknolojilerin yaygınlaştırılması ve ticarileştirilmesi amacıyla teknolojik transfer ofislerinin kurulması gibi birçok önemli düzenlemeyi de bu dönemde uygulamaya koyacağız. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulunda imzalanmış ve parlamentoya sevk edilmiş olacak. Bu dönem Haziran ayı sonuna kadar parlamento kapanmadan bu tasarıyı da yasalaştırmış olacağız” dedi.



16 Bin Metrekare Kapalı Alanı Olan, 47 Dönümlük Arsa Üzerine Kurulu Yeni Bina
Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hacettepe Teknokent A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. H. Selçuk Geçim açılış konuşmasında şunları söyledi: “2005 yılından itibaren faaliyetteyiz. İvedik organize sanayi bölgesinin yönetimi ile yapmış olduğumuz anlaşma sonucunda yaklaşık 16 bin metrekare kapalı alanı olan, 47 dönümlük arsa üzerine kurulu yeni bir bina bir-iki ay gibi kısa bir süre içerisinde bize katılacak. 16 bin metrekare önemli bir alan. Dolayısıyla şu anda mevcut 20 bin metrekareye ilave edersek, mevcut kapalı alanımız ikiye katlanacaktır.”

“Kuruluştan Bugüne Toplam 205 milyon TL’lik Ciro”
Hacettepe Teknokent’teki firmaların sektörlere göre dağılımına baktığımızda, ağırlıklı olarak enformasyon ve bilişim teknolojisi ağırlıklı olarak yer aldığını belirten Prof. Dr. Geçim, “Kuruluşta yüzde 80’lerde olan oran bugün yüzde 47’ye bilinçli bir şekilde düşürüldü. Çünkü buradaki dağılımın Hacettepe Üniversitesinin bilimsel alt yapısı ile paralel gitmesi gerekir düşüncesindeyiz. O nedenle, tıp teknolojileri, medikal, biyomedikal alanındaki şirket sayısı ve birikimimizi Hacettepe Üniversitesinin genel yapısına paralel olarak artırma çabasındayız. Bu konuda da belli oranda başarılı olduk. Diğer alanlarda da gene, Üniversitedeki birikime paralel olarak bir gelişme sağlayacağımızı ümit ediyoruz. Yüzde 100 doluluk oranıyla çalışan Teknokent’te, 103 şirket ve 33 kuluçka merkezi olmak üzere toplam 136 şirketimiz var. Bu yapı içerisinde 668 kişi çalışıyor ve firmaların kuruluştan bugüne kadar toplam 46 tane patent alındı. Kuruluştan günümüze kadar toplam 205 milyon TL’lik bir ciro Teknokent şirketleri tarafından oluşturulmuş durumda” dedi.


“Japonya Chiba Üniversitesi 26 Farklı Ülkeyle 180 Ortak Araştırma Projesi Yürütüyor”
"Türkiye ve Japonya Arasında Bilimsel ve Teknik İşbirliğinin ve Değişimin Gerçekleştirilmesine" yönelik panel düzenlendi. HÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Geçim'in yönettiği panelde konuşan Japonya Chiba Üniversitesi Mühendislik Lisansüstü Enstitüsü Medikal Sistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Koichi Ito, üniversitelerinin 26 farklı ülkeyle 180 ortak araştırma projesi yürüttüğünü bildirdi. Üniversitenin yıllık bütçesinin 640 milyon dolar olduğunu belirten Koichi Ito, bu gelirin yarısının üniversiteye bağlı hastaneden, yarısının da sanayi ile yürütülen ortak projelerden kaynaklandığını anlattı.

Hacettepe Üniversitesi ve Japon Üniversiteleri Arasında İşbirliği
2010 yılında ki HUTEG'10 etkinliğin ana teması, 2010 yılının Türkiye'de Japonya Yılı olması nedeniyle Japonya'da ki üniversitelerin sanayi ile işbirliği, ortak çalışma, araştırma-geliştirme projeleri oluşturma ve yürütme konusundaki tecrübelerini Türkiye'de ki sanayici ve akademisyenlerle paylaşıldı. Türkiye ve Japonya'daki üniversiteler, özellikle de Hacettepe Üniversitesi ve Japon Üniversiteleri arasında akademik değişim, işbirliği, ortak araştırma ve geliştirme projelerinin oluşturulması olarak seçildi. Bu amaçla Japonya'dan davet edilen Chiba Üniversitesinden Prof. Dr. Koichi ITO, Niigata Üniversitesinden Prof. Dr. Kenichi Mase, Kansai Rousai Hastanesinden Ortopedi Cerrahi ve Spinal Cerrahi Şefi Doç. Dr. Tetsuo Ohwada, JETRO (Japonya Dış Ticaret Teşkilatı) Türkiye Genel Müdürü Yoshiaki Ishıhara, HUTEG'10 programına panelist konuşmacı olarak katıldı.


Fen Bilimleri ve Mühendislik Ödülleri
Hacettepe Teknokent A.Ş. “Fen Bilimleri ve Mühendislik” Proje Yarışması'nda birinciliğe layık görülen Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Vural Gökmen’in yürütücülüğünü üstlendiği proje 15.000 TL para ödülü ile ödüllendirilirken, Hacettepe Üniversitesi’nden Özlem Torun’un yürütücülüğünü üstlendiği projeye 10 bin TL, proje yürütücülüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erol Kaya’nın üstlendiği proje ise üçüncülüğe layık görülerek 5.000 TL para ödülü ile ödüllendirildi. Ayrıca, Hacettepe Teknokent A.Ş. “Fen Bilimleri ve Mühendislik” Proje Yarışması'nda proje yürütücülüğünü Anadolu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Arzu Ersöz’ün üstlendiği proje, proje yürütücülüğünü Erciyes Üniversitesi’nden Tuğba Aktar’ün üstlendiği proje ile Adnan Menderes Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ’ın proje yürütücülüğünü üstlendiği projelere de mansiyon ödülü verildi.

Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Ödülleri
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği-AİFD’nin Ana Sponsorluğu’nda düzenlenen “Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri” Proje Yarışması'nda Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Engin Yılmaz’ın yürütücülüğünü üstlendiği proje birinciliğe değer bulunarak 15 bin TL para ödülü ile ödüllendirildi. Proje yürütücülüğünü Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Deniz Demiryürek’in üstlendiği proje ikinciliğe değer bulunarak 10 bin TL para ödülü ile ödüllendirilirken, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süeda Hekimoğlu’nun yürütücülüğünü üstlendiği proje ise üçüncülüğe değer bulundu ve 5bin TL para ödülü ile ödüllendirildi. Ayrıca, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği-AİFD “Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri” Proje Yarışması'nda proje yürütücülüğünü Aselsan A.Ş.’den Hidayet Tunç’un üstlendiği proje de mansiyon ödülü kazandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...