Ana içeriğe atla

DİYABET İLAÇLARINA ENDOKRİNOLOG ŞARTI

Yeni SUT’taki diyabet ilaçlarıyla ilgili düzenleme konusunda Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e değerlendirmede bulunan MSD İlaçları Dış İlişkiler Direktörü Dr. Murat Aşık, “Bu uygulama ile bazı diyabet ilaçları endokrinoloji uzman hekimlerince ve sadece 3. basamak hastanelerdeki İç Hastalıkları Uzmanlarınca reçete edilecek. Endokrinolog ya da 3. basamak hastane olmayan illerde yaşayan ve bu tür ilaçları kullanmak zorunda olan hastalar, ilaç raporu için kilometrelerce yol katetmek zorunda kalacaklar” dedi.

SUT’un 1 Nisan 2010’da yürürlüğe giren, “Diyabet Tedavisinde İlaç Kullanım İlkeleri” ile ilgili hükmünde, diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların 4 ana başlık altında ele alındı. Bu düzenleme şöyle:
1-Metformin, sülfonilüreler, akarboz ve insan insülinleri tüm hekimler tarafından,
2-Repaglinid ve nateglinid; endokrinoloji, iç hastalıkları, kardiyoloji ve aile hekimliği uzman hekimlerince veya bu hekimlerce düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce,
3-Analog insülinler, rosiglitazon ve pioglitazon; endokrinoloji, iç hastalıkları ve kardiyoloji uzman hekimlerince veya bu hekimlerce düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce, rosiglitazon ve pioglitazon insülin ile kombine olarak yalnızca endokrinoloji uzman hekimlerince,
4-DPP-4 antagonistleri (sitagliptin) ve oral antidiyabetiklerin kombine preparatları; endokrinoloji uzman hekimlerince ya da bu uzman hekim raporu ile tüm hekimlerce; üniversite ve eğitim ve araştırma hastanelerinde ise iç hastalıkları uzman hekimlerince ya da bu uzman hekim raporu ile tüm hekimlerce reçete edilebilecek.

“Diyabetli hastaların hedef HbA1c ölçümü6-6,5 olması gerekirken, Türkiye’de 10,5”
Yeni SUT’taki diyabet ilaçlarıyla ilgili düzenleme konusunda değerlendirmede bulunan MSD İlaçları Dış İlişkiler Direktörü Dr. Murat Aşık, Türkiye’de yaklaşık 6 milyon diyabet hastası olduğunu belirtti. Dr. Aşık, bu yeni uygulama öncesinde diyabet ilaçlarının, tüm hekimler tarafından reçete edilebildiğini işaret etti. Diyabet hastalarının tedavisi için 3 milyar TL harcandığını, bu tutarın yalnızca %10-15'inin ilaçlara diğer kısmının ise komplikasyonların tedavisine kaydeden Dr. Aşık, “Diyabetli hastaların hedef HbA1c ölçümünün 6-6,5 olması gerekirken, Türkiye’de diyabet hastalarının ortalaması 10,5’tur. Türkiye’deki diyabet hastalarının yüzde 65’i kontrol altında değil” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de 400 Endokrinologtan, 230’u Aktif”
Türkiye’de sadece 400 endokrinolog olduğunu, bunların da sadece 230’nun aktif olarak hizmet verdiğini belirten Dr. Aşık, DPP-4 antagonistlerin (sitagliptin), yan etkisi az ve yenilikçi ilaçlar, oral antidiyabetiklerin kombine preparatlarının ise farklı etkilere sahip birden fazla ilacı içeren ürünler olduğuna dikkat çekti.

“Diyabete Yılda 3 Milyar TL Harcanıyor”
Endokrinolog ve 3. basamak hastane olmayan illerde yaşayan ve bu tür ilaçları kullanmak zorunda olan hastaların ilaç raporu için kilometrelerce yol katetmek zorunda kalacaklarına dikkati çeken Dr. Aşık, “Yol ve refakat giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ndan alınacağı için aslında hem bütçeye hem de hastalara ekstra bir yük getirilmiş oluyor. Diyabete yılda 3 milyar TL, bunun da en fazla yüzde 15’inin ilaca harcandığı düşünülürse, diyabetli hastaların hedeflerine ulaşmaları için yenilikçi tedavilere erişebilmesinin önemi daha iyi ortaya çıkıyor. ” şeklinde konuştu.


“Akılcı İlaç Kullanım Prensipleri”
SGK’nın, son yıllarda MEDULA sistemiyle sağlıktaki verileri çok daha iyi takip edebilir hale geldiğini dile getiren Dr. Aşık, bu sistemin kullanılmasının desteklenmesi ve bu şekilde rasyonel ilaç kullanımı sağlanması gereğine dikkat çekti. Dr. Aşık, “SGK’nın elindeki muazzam elektronik altyapı kullanılarak, bu tarz kısıtlamalar yerine akılcı ilaç kullanımı prensiplerinin oturtulması daha yerinde olacaktır. Bu bağlamda diyabet hastalarının ihtiyacı olan ilaçlara erişiminin sağlanması, sağlık giderlerinin akılcı dağıtılması bakımından da önemlidir” ifadesini kullandı.

Hangi illerde Endokrinolog Yok
Dr. Aşık, toplam 12 milyona yakın nüfusun yaşadığı söz konusu 37 ilde, 1 milyon diyabetli hastanın yaşadığının tahmin edildiğini vurguladı.
Şu illerde bazı diyabet ilaçları raporu çıkarılması için gerekli olan endokrinoloji uzmanı, eğitim ve araştırma hastanesi ya da üniversite hastanesinden hiçbiri bulunmuyor: “Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Çorum, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Siirt, Sinop, Şırnak, Tekirdağ, Tunceli, Uşak ve Yozgat.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...