Ana içeriğe atla

DOĞSAN 40. YAŞINI KUTLADI

Doğsan Cerrahi Dikiş Malzemeleri sağlık sektöründe 60.senesini ve ameliyat ipliğinde de 40. yaşını kutladı.

İstanbul Polat Renaissance Hotel’de, Opteamist tarafından düzenlenen organizasyonda Doğsan ailesi bir araya geldi. Firmanın üretim ve satış kadrosuyla, Türkiye’nin hemen hemen her ilinde ürünlerinin satışını gerçekleştiren bayileri, bazı önemli tedarikçileri, ihracat müşterileri ve sektörün temsilcileri ile birlikte 40. yaşını kutladı.

Doğsan’ın Öyküsü
Firmanın kurucusu Eczacı S. Salim Saruhan 1950’li yılların başında Trabzon’da Şifa Eczanesi’ni işletirken, 1959 yılında Doğu Ecza Deposu’nu kurarak, Karadeniz Bölgesi’nin ilk ilaç dağıtım deposunun bayrağı dalgalanmaya başladı. İlaç dağıtmanın yanında artık üretime geçme kararı alan Salim Saruhan, bölgenin doktor ve eczacıları ile bir araya gelerek; 1965 yılında Saba ilaç ile ilk ilaç üretimine başladı. 1970 yılında Türkiye’de cerrahi alandaki en önemli eksiklik Trabzon’da kurulan katgüt üretimi ile hayalden gerçeğe dönüştü. Kısıtlı imkanlar ile o zamanın en iyi teknolojisini kullanarak, Doğsan Ameliyat İpliği fabrikası üretime başladı. Doğsan bölgesine iş imkanı sunarken böylesine önemli, böylesine stratejik, hayati bir ürün üstünde Türk markası ile üretilerek, kolayca bulunabilir hale geldi. Ülke ekonomisine de katkı sağlanarak, o zamana kadar yalnızca ithal edilen cerrahi iplikler tekel olmaktan çıkıyor.
Bugün Türkiye’nin hemen hemen her hastanede güvenle kullanılan Doğsan Ameliyat İplikleri Dünya markası olma yolunda da azimle ilerliyor. Avrupa’da Almanya, İsviçre, Avusturya, İtalya’ya, Ortadoğu’da İran, Suudi Arabistan, Lübnan, Yemen’e ve tüm Türki Cumhuriyetlere ihracat gerçekleştiriyor.


Doğsan Belgeseli
Gecede gösterilen Doğsan’ın tarihçesinin anlatıldığı belgesel de ise Doğsan şöyle anlatılıyor; “Sıradanlığın dışına çıkarak, hayallerinin peşinden gidenler, yılmaz savaşçılar, mücadele ederken her şeyini ortaya koyanlar, işini gönülden sevenler, engelleri aşmayı alışkanlık haline getirenler, faydalı bir eser yaratmaya çalışanlar, olmazı olur yapanlar…”
Gece de konuşma yapan Doğsan firmasının Japon iş ortağı şunları söyledi: “Bizim firmamız da 53 yaşındadır, dünyanın 4 ülkesinde 6 fabrikası bulunan 2 bin kişilik çalışanı ile 120 ülkeye medikal malzeme ihraç eden global bir işletmeyiz. Doğsan, bizim uluslararası iş ortağımızdır. Bu nedenle siz bizim nezdimizde çok büyük bir öneme sahipsiniz. Ben sadece İstanbul’daki Ofisi değil, Trabzon’daki fabrikayı da ziyaret ettim. Orada Sayın Saruhan’ın her Doğsan üyesi tarafından çok fazla takdir edildiği ve saygı duyulduğunu gördüm. Doğsan çalışanları ve yönetimi arasındaki bu kuvvetli bağ, motivasyonu doğurur. Motivasyonda büyük gücü ortaya çıkartır.”
Doğsan firması ile yıllardır çalışan ve bu gece için İstanbul’a gelen Bay Lyon ise konuşmasında, Doğsan firmasının kuruluşundan bu yana yaşadığı zorlukları nasıl aştığını anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İşletme biliminde başarının nasıl kazanılacağı ile ilgili çeşitli teoriler var. Benim teorime göre işi, binaların ve makinelerin yapamadığını ancak insanlar yapabilir. İyi insanlar kalıcı başarıyı getirirler. Doğsan’da kalite, iyi servis ve iyi arkadaş ortamında çalışan iyi insanlar var.”
Konuşmaların ardından Doğsan çalışanları toplu fotoğraf çektirdi. Doğsan çalışanları firmanın kurucu Salim Saruhan’ı anarak, şirketin Genel Müdürü Kamil Saruhan’a plaket verdiği gece sonunda Doğsan’ın bir üretici olarak önemi öne çıktı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...