Ana içeriğe atla

MEDİKAL SORUNLARA IŞIK TUTULDU

TÜDER üyeleri ile Çalışma Bakanı Faruk Çelik, medikal sorunlar ve çözüm önerileri üzerine Bakanlıkta toplantı gerçekleştirildi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 2 Eylül tarihinde TÜDER üyelerini makamında kabul etti. Toplantıya, TÜDER Başkanı Mustafa Daşcı, Tasarımmed Genel Müdürü Kadir Sadi, TST Genel Müdürü Ahmet Fethi Polat ve Tokra Genel Müdürü Mehmet Tuğrul’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

TÜDER üyelerinin personel çalıştıran ve vatandaşlık görevlerini en iyi şekilde yapan, ticari firmalar olduğunu belirten TÜDER Başkanı Mustafa Daşcı, SGK borcu, maliyeye vergi borcu olmayan şirket olmalarının yanında üreterek ülkemize katkıda bulunduklarını söyledi. Önceden 12 bin dolar olan protezin şimdi üretiminin yapılmasıyla birlikte 3 bin dolara kadar düştüğüne dikkat çeken Daşcı, “1200 dolarlık bir çivi şimdi 300 dolara düştü. Ancak bir sorunumuz var. 3. dünya ülkelerinden gelen ürünler şu anda üretimlerimizi ciddi bir şekilde olumsuz olarak etkilemeye başladı. Bu durumun son bulmasını istiyoruz. Devletimizin verdiği desteği yadsımıyoruz ancak, bizde hem teknik-teknolojik üretimle katkıda bulunurken hem de yüksek fiyatla satılan ürünleri bugün çok düşük fiyatlara çekilmesini sağladık” dedi.

SGK Ödemeleri
Tasarımmed Genel Müdürü Kadir Sadi, 40 yıldır bu sektörde ortopedik implantlar ürettiğini ifade ederek, “Dışarıdan ithal ürünler muhteşem fiyatlarla geldi, önce ithalat mı yapılsa dendi ancak, zamanla bizde üretmeye başladık. Üretime başlayınca fiyatlarda düşüş yaşandı. CE belgesine ve İngiltere’nin kalite belgesine sahibiz. Ancak bizi sıkıntıya sokan konu ödemeler, ürünü sattığımızda paramızı alamıyoruz, bizden peşin vergiler isteniyor. SGK’dan alacaklarım var, eğer peşin vergiyi ödemezsem, ihaleye giremiyorum. Borcu yoktur yazısı alamıyorum” şeklinde konuştu. Uzak doğudan ürünler geldiğini ve ülkemizdeki birçok büyük firmanın bu sebepten battığını belirten Sadi, Türk firmalarının batmasıyla düşen fiyatların tekrar yükseleceğini kaydetti. Teknik olarak yurtdışından gelen ürünlerin denetlenmesi gerekliliğinin üzerinde duran Sadi, “Devletten bu konuda destek bekliyoruz. Uzak Doğu’dan getirtilen ürünler ihaleye bizim verdiğimiz fiyatın yarısını veriyorlar. İhaleyi onlar kazanıyor ancak Türkiye’nin büyük firmaları batıyor” değerlendirmesini yaptı.

Sadi, SGK’dan alacaklarının olduğunu ve 2007 yılı Ekim-Kasım aylarından alımın gerçekleşmesinin kendilerini çok zor durumda bıraktığına bildirdi. Yaşananların çok kötü bir durum olduğunu dile getiren Bakan Çelik, bununla ilgili tedbirlerin alınacağını söyledi. KMedikal sektörün işlerini düzene koymanın yolunun devletten tahsil edecekleri alacaklarına bağlı olduğunu kaydeden Bakan Çelik, “Tıbbi cihazların tam olarak denetlenmediği kanaatindeyim. Ancak bunun üzerinde duracağız” dedi.

Uzak Doğu Ürünleri Revize Edilmiyor
Her ürüne tek fiyat verilmesi gerektiğini ifade eden TST Genel Müdürü Ahmet Fethi Polat, ürünleri hastaneye sattıklarını, hastanede SGK’dan parayı alarak kendilerine verdiklerini, ancak bu durumun uzun vadede gerçekleşmesinden duydukları sıkıntıyı dile getirdi. Uzak Doğu’dan getirilen ürünlerin kısa vadeli olduğunu ancak, kendilerinin ülkemizde üretim yaptığına işaret eden Polat, “Bu ülkede silah kadar ortopedik implantalarında olması gerekir. Çin’e, Güney Asya’ya karşı korunmalıyız. AB ülkeleri Çin’den mal alıp kullanmıyor çünkü bu konuda tedbirlerini almışlar. Çin’den ithalat yapan firmalara da belli yasalar uygulanmalı. Ürünün CE belgesinin olup olmaması tartışılabilir. Ayrıca ülkemizde yetkilisi olmadığından bir kez kullanılan implant bir daha bulunamıyor. İmplant sökülmek istendiği zaman hekim o implantın çekme, çıkartma setini bulamıyor. Revizyon için yedek implantını bulamıyor. Çin’den ithalat yapıldığında 5 yıl boyunca bu ürünün getirtileceğine dair teminat verilmeli. Çin’den gelen ürünlerin yedeği bulunmuyor. Ama bize her zaman ulaşılabilir” şeklinde konuştu.

Denetim Getirilecek
Yetkili kişinin bulunmamasının hem hastaya hem de devlete çifte zarar verdiğini dile getiren Sadi, Bakanlık düzeyinde bir heyet oluşturulması durumunda, derneklerinden de bir kişinin katılımıyla destek verebileceklerini, çünkü firmaların ve ürünlerin denetlenmesinin şart olduğunu söyledi.

Dünya piyasa şartları içerisinde rekabetin önemli bir yeri olduğunu belirten Bakan Çelik, rekabet aşamasın da tedbir alınmamasını da doğru bulmadığını kaydetti. Makro düzeyde ekonomi ile ilgili olduğunu ifade eden Çelik, bu durumun hükümet düzeyinde bir kez daha ele alınacağını ve neler yapılacağının üzerinde durulacağını söyledi.

Konu Ele Alınacak
3. Dünya ülkelerinin AB ürünü gibi ülkemize giren Çin mallarının, Gümrük müsteşarlığı ve Dış ticaret müsteşarlığı ile koordineli çalışılması gerektiğini dile getiren Gümrük müşaviri Tokra Genel Müdürü Mehmet Tuğrul ise, “Çin’den mal alıyorlar, etiketini değiştirip vergisini ödeyerek, ülkemize getiriyorlar. Dolaşıma giren Uzak Doğu ürünleri AB üretimi gibi getiriliyor.Bunun önüne geçilmeli” dedi.

Bakanlıklar arasında yapılan değişikliklerin tüm kurumlarda görüldüğünü belirten Çelik, artık gümrüklerde bu sistemin oluşturulduğunu ve nelerin ülkeye girdiğinin gösterileceğini kaydetti. Bakan Çelik, denetim açısından da birlikte çalışmayı istediklerini dile getirdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...