Ana içeriğe atla

TEKNOKENT GÜNLERİ HEDEFİNE ULAŞTI

3-4 Nisan 2008 tarihleri arasında düzenlenen Hacettepe Teknokent Günlerine çok sayıda bürokrat, sanayici ve üniversite öğretim üyesi katıldı. Üniversite ve sanayi işbirliğinde teknolojik yenilikler ve gelişmelerin anlatıldığı etkinlikte, ülkemizin dünya ülkeleriyle rekabet edilebilecek konuma geldiğinin sinyali verildi.

Hacettepe Üniversitesi Teknokent Günleri – 2008 (HÜTEG’08) etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Hacettepe Teknokent A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili İlyas Yılmazyıldız, “Teknokent çok zor şartlar altında kurudu ve kısa sürede hızla büyüyerek önemli sektörleri bünyesinde barındırır hale geldi. Hep beraber Hacettepe Teknokent’in 5. yılına erişmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Ülkemizde araştırma-geliştirme faaliyetlerine ilginin giderek arttığını vurgulayan Yılmazyıldız, Hacettepe Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren firmaların yürüttükleri projelerle ülke ekonomisine önemli katkı sağladıklarına dikkati çekti.

Hacettepe Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Selçuk Geçim ise şöyle konuştu: “Üniversitede yürütülen Ar-Ge çalışmalarının başarıyla sonuçlandırılmasına akademisyenler büyük katkı sağlıyor. Ar-Ge firmalarına akademisyenlerce verilecek danışmanlık destekleri giderek daha da artacaktır.”

Türkiye’de İlk Otomobil Mühendisliği Bölümü Hacettepe Üniversitesi’nde
Teknokent Günlerine Almanya’da Mercedes ve Porsche arabalarının geliştirildiği, üretiminin yapıldığı Baden Württemberg Eyaleti İşadamları Derneği Başkanı Wolfgang Wolf katıldı. Wolf konuşmasında şunları söyledi: “Hacettepe Üniversitesi’nin 5 yılda yaptığı çalışmalardan çok etkilendim. Burada yapılan çalışmalar dünya çapında ses getirecek ve çok ilgi görecek.
Ayrıca Ar-Ge projelerinin gerçekleştirilmesinden mutluluk duydum. Dünyada 700 şubesi bulunan Steinbeis Teknoloji Transfer Merkezi’nin bir şubesini Hacettepe Üniversitesi ve Hacettepe Teknokenti ile ortaklaşa Ankara’da kuracağız.” Wolf ayrıca Türkiye’de ilk defa otomobil mühendisliği bölümünün Hacettepe Üniversitesi’nde açıldığını öğrendiklerini belirtti. Kuracakları Steinbeis Teknoloji Transfer Merkezinin başlangıçta Türkiye’nin ihracatında da birinci sıraya yükselen otomobil sektöründe daha sonra da kimya ve tıp alanında faaliyet göstermesini planladıklarını belirtti.

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği Teknokent Günlerine 1986 yılı Dün Federico Santa Maria Medal madalyası sahibi, 1996 yılı IEEE FELLOW gibi dünya çapında pek çok ödül alan Prof. Dr. Fuat Akyıldız katıldı. Üniversite-Sanayi İşbirliği ve İnovasyon konusunda bir seminer veren Geniş Band Kablosuz Network Laborutuvarı Direktörü Prof. Dr. Akyıldız, aynı zamanda Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Ayrıcalıklı Kürsü Profesörü. Prof. Dr. Akyıldız, yeni fikirleri ve teknolojik Ar-Ge çalışmalarını “iş melekleri” fikrinin yerleştirilmesi, şirketlerin desteklediği kürsü profesörlüklerinin kurulması gibi konuları hakkında konuşma yaptı.

Teknokent Günlerinde Sürpriz Konuklar Vardı
Microsoft’a yazılım üreten, İNTEL’e çip ve elektronik devre üreten, sağlık, tıp, nükleer tıp, biyoteknoloji, medikal, kimya, çevre, gıda ve diğer alanlarda yürütülmekte olan araştırma geliştirme çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verildi. Teknokent firmalarının sunumları ve ortaya koydukları başarılı çalışmaları, katılımcılar tarafından büyük ilgiyle izlendi.

Toplantıya katılan İÇASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyürek ile Türkiye Tıbbi Cihaz Üreticileri Birliği (TÜDER) Başkanı Mustafa Daşçı tarafından katılımcı firmalara yapılan işbirliği teklifi ile Teknokent Günleri’nin amacına ulaşmasına katkı sağlanmış oldu.

Türk-Kazak ortaklığıyla kurulan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Bakst Baymuhanov, Hacettepe Üniversitesi Teknokent Günlerine gelerek katılımcılara hitap etti. Üniversiteler arasında oluşturulacak işbirliği ile yeni teknolojik ürünlerin gelişmekte olan ülkelere de transfer edilebileceğinin önemini vurguladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...