Ana içeriğe atla

İDDİA: HAMİLEYKEN HAMİLE KALMAK MÜMKÜN

BBCTürkçe, Habertürk, Sabah, Milliyet gibi haber sitelerinde farklı tarihlerde farklı kadınların hamileyken yine hamile kaldıkları iddia edildi.

Haberlerde, iki hafta ve bir ay arasındaki gebeliklerde yeniden hamile kalmanın mümkün olabildiği iddia edildi.

BBC’nin “Süperfetasyon nedir?” isimli haberinde yorumuna yer verilen Jinekoloji Profesörü Simon Fishel, “İnsanlarda oldukça nadir görülen süperfetasyon olayı son 100 yıldır sadece 6 kez gerçekleşti. Bunun olmaması gerekir ama oluyor. İlk vaka 1865 yılında meydana gelmişti. Ondan bu yana ara sıra bu tür vakalara rastlandı" dedi.

Pek çoğumuz bir kadın hamile kalırsa bir daha hamile kalamayacağını düşünür. Prof. Fishel, kadınların anatomik yapısının hamileyken başka yumurtalama yapmalarını önlediğini belirtti. Ancak ender de olsa hamileyken hamile kalma vakaları yaşanıyor. İnsanlarda çok nadir görülen bu olayda mucizevi doğumlar da yaşanabiliyor." dedi. 

Gebe iken tekrar gebe kalmak mümkün müdür ?

Normalde insanlarda gebelik oluştuktan sonra “ovülasyon” denilen yumurtlamanın olmadığını ve gebelikte oluşan hormonal değişimlerin gebelik sırasında ikinci bir gebelik gelişmesine izin vermediğini dile getiren Jinekolojik Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Polat Dursun, “İnsanlarda pek görülmeyen bu durum  atlar, koyun, tavşan ve bazı kemiriciler, manda, vizon panterler  gibi bazı hayvan türlerinde görülür ve tıbbi olarak bu duruma Superfetasyon denir. Buna bir gebelik oluştuktan birkaç hafta sonra ikinci bir gebeliğin oluşması demektir.  Oluşan gebelikler arasında birkaç haftaya varan yaş farkı olabilir” dedi.

“Süperfetasyon bir gebelik devam ederken yeni bir ovülasyon (yumurtlama), fertilizasyon (döllenme) ve implantasyon (rahime tutunma) gerçekleşmesi ve ikinci bir gebeliğin de gelişmeye başlaması demektir” diyen Dursun, bu durumda gebelik haftaları farklı iki bebek geliştiğini söyledi.

Hamile kalma mekanizması nasıl gerçekleşir?

İnsan gebeliklerinin oluşumu hakkında Dursun, şu bilgileri verdi:

“Normalde gebelik sırasında oluşan korpus luteum ve plasentanın salgıladığı hormonlar yeniden yumurtlamayı önler, rahmin içinin kaplandığı doku ve rahim ağzında oluşan mukus spermin hareketine izin vermez. Dolayısıyla normalde bir gebelik devam ederken ikinci bir gebelik oluşmaz. İnsanlarda görülmesi çok çok nadirdir milyonda birkaç gebelikte görülmektedir. Bu durumda bebekler arasında büyüme ve gelişme farklılığı, kilo farkı olur. Çok nadiren literatürde aynı anda hem zenci hem de beyaz çocuğa gebe kalmış annelerde bildirilmiştir.”
Kadın Hastalıkları - Doğum ve Perinatoloji Uzman Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir ise, bu olayın mümkün olduğunu ifade ederek Süperfetasyonun  insanlarda nadir olarak görüldüğünü ancak rastlanabildiğini söyledi.

Bu durum nasıl oluşuyor?

Bu tür gebeliklerin, daha çok, aynı anda çok sayıda yumurtlamayı sağlayan tüp bebek ilaçlarının etkisi ile oluştuğunu söyleyen Dursun “Süperfetasyona çok benzer diğer bir çok nadir durum ise Superfekundasyondur ki bu durum iki ayrı yumurtanın iki ayrı sperm tarafından farklı ilişki zamanlarında aynı menstrüel siklusda  (adet dönemi) döllenmesi durumudur.

Literatürde iki farklı kişi ile ilişki sonrası oluşan farklı renklerden ve ırklardan ikiz gebeliklerde çok nadirde olsa da bildirilmiştir . Tıbbi literatürde bu duruma heteropaternal süperfekondasyon denir. Bu tür gebeliklerde bebeklerden birisi hafta olarak, daha küçük, boyut ve gelişme olarak da daha geri kalacağı için doğum zamanlaması önemlidir.  Bu iki bebekten biri anne karnında gelişme geriliğinden ölürken, diğeri doğduktan sonra yoğun bakım ihtiyacı duyar” diye konuştu.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...