Ana içeriğe atla

ULUSLARARASI RADYOLOJİ KİTABINA TÜRK İMZASI

Tıp dünyasında en önemli yayınevlerinden Springer’den, Türk bilim insanının da olduğu bir radyoloji kitabı çıktı. Prof. Dr. Mehmet Ertürk ve Prof. Dr. Tomoaki Ichikawa tarafından hazırlanan Teaching Atlas of Hepatobiliary and Pancreatic Imaging (Karaciğer, safra yolları ve pankreas görüntüleme atlası) kitabı yayınlandı. Hekimlere yönelik karaciğer, safra yolları ve pankreasın görüntülenmesindeki yeni yöntemler ve inceliklerin anlatıldığı kitap, uzmanlara yeni bir vizyon kazandıracak. Prof. Dr. Mehmet Ertürk ile kitap hakkında konuştuk. 

Kitabınızı yazmanızdaki etken nedir?
Karaciğer, safra yolları ve pankreasın görüntülenmesi özellikle ilgilendiğim bir alan. Bu sistemin hem iyi huylu hem kötü huylu hastalıkları çok çeşitli ve görüntülemenin doğru ve etkin kullanılması hastanın tedavisini kesin ve pozitif bir şekilde etkiliyor. Kitabın bir yandan eğitimlerine devam eden meslektaşlarımıza hitap etmesini bir yandan da yoğun klinik çalışma ortamı içinde bir tür rehber fonksiyonu görmesini amaçladık. Sonuçta kitabı yazmadaki esas motivasyonumuz klinik anlamda bir katkı sağlama odaklı idi. Bu yüzden kitabın özellikle karaciğer, safra yolları ve pankreas ile ilgilenen genel cerrahi ya da gastroenteroloji uzmanları gibi klinisyen arkadaşlarımızın da ilgisini çekeceğini umuyoruz.

Bu kitap ile ne gibi bir boşluk dolacak? 
Radyoloji çok hızlı ilerlemeler gösteren bir disiplin. Özellikle Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme son 15 yıl içerisinde inanılmaz şekilde gelişti. Ayrıca kullanılan kontrast maddeler ile ilgili olarak da yenilikler yaşandı. Biz bu gelişmelerin karaciğer, safra yolları ve pankreas ile ilgili olanlarını bu kitapta özetlemeye çalıştık. Bu anlamda kitap hem bir tür ders kitabı hem de bir klinik rehber olarak fonksiyon görecek ve bu anlamdaki boşlukları ümit ediyoruz ki dolduracak.

Bu kitap kimlere yönelik hazırlandı? 
Kitap öncelikle radyoloji uzmanları ve asistanlarına yönelik olarak hazırlandı. Ama daha önce de söylediğim gibi karaciğer, safra yolları ve pankreasın patolojileri ile ilgili olarak çalışan her hekim, gastroenteroloji gibi dahili ya da cerrahi branşlar da kitaptan faydalanacaktır diye düşünüyoruz.

Prof. Dr. Mehmet Ertürk kimdir?
İstanbul Erkek Lisesi’nden 1987 yılında, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Bölümü’nden ise 1994 yılında mezun oldum. Radyoloji ihtisasını Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamladım. 2004-2006 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Brigham and Womens hastanesi radyoloji kliniği ve Harvard Tıp Fakültesi’nde çalıştım. 2008 yılında doçent, 2015 yılında ise profesör ünvanlarını kazandım. Halihazırda Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi ve Hamidiye Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etmekteyim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge