Ana içeriğe atla

BİLİMİN DEDİKODUSUNU YAPMAYA HAZIRSANIZ, BAŞLAYALIM!

Son dönemlerde ismini bilmediğim birçok ünlü olduğunu fark ettim. Ancak insanların aslında bilim camiasının önemli isimlerini tanımadığını anlayınca, kolları sıvadım. Değerli bilim insanlarından söz ederken, kendi şapkamı da masaya koyup başladım araştırmaya. Öğrendiklerimi sizlerle paylaşacağım, böylece bilgimiz paylaştıkça çoğalacak.  Bu arada aramızda kalsın, dedikodu en çok zamanımızı alan konuşma konularından olduğu için, bilimsel dedikodu yapacağız. Hadi kahvelerinizi alın başlıyoruz sohbete. 

Rachel Carson ismini daha önce duydunuz mu? 

Kendisi doğal yaşamın korunmasının kapılarını aralayan bir biyolog, yazar ve ekolog. Amerikalıların doğayla kurdukları ilişkinin değişmesini sağlayan çok önemli bir isim. 

Çocukluğundan itibaren doğaya olan sevgisi, okul yıllarında aldığı burslar ve yazmaya olan düşkünlüğü ile dikkat çekiyordu. Biyoloji eğitiminden sonra Johns Hopkins Üniversitesi’nde Zooloji bölümünde yüksek lisans eğitimini yaparken, Raymond Pearl’s Enstitüsünde biyolojik araştırmalarını sürdürdü. 

Deniz biyolojisi alanında araştırmalar yaparken, yazarlık konusunda da çalışmalarına ağırlık verdi. Bu süreçte üç kitap yazdı. 

Silent Spring kitabı ülkemizde Sessiz Bahar ismiyle yayınlandı. Bu kitap dünyada çevresel hareketin başlamasını sağladı. 

Carson, DDT adlı bir böcek ilacının zararlı olduğunu kanıtlayarak devrim niteliğinde değişikliklere imza attı. Tarımda kullanılan böcek öldürücü ilaçların, böceklerden beslenen yabani hayvanları da öldürdüğünü gündeme getirdi. 

Çevre dostu bir bilim insanı olan Rachel Carson, bir kadının neler başarabileceğini ortaya koyan çok güzel bir örnek.  Kütüphanemize eklememiz ve okumamız gereken kitaplar listesine “Sessiz Bahar” eklendi. Siz ne dersiniz?

Uygulamalı öneri: Arama motoruna Rachel Carson yazdığınızda resmi sayfası açılacak. Sayfasında yer alan “timeline” bölümüne tıklayın lütfen. Bizim değerli bilim insanlarımız içinde böyle sayfaların yapılması dileğiyle. 

https://www.grisayfalar.com/sessiz-bahar/
http://www.rachelcarson.org/Bio.aspx 
http://onedio.com/haber/bilim-tarihine-damga-vurmus-birbirinden-degerli-17-bilim-kadini-608875 
http://www.patikafilm.com/kitapkulubu/doganin-sessiz-cigligi-sessiz-bahar-rachel-carson/
http://www.slideshare.net/lovelyosman/bilimi-yaratanlar-son

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...