Ana içeriğe atla

HUKUK VE SAĞLIK HABERCİLİĞİ GERÇEĞİ

Bursa Barosu ‘Sağlık Haberciliği ve Etik’ ve ‘Medya ve Sağlık’ konulu Sağlık Hukuku Paneli düzenledi. Doğru habercilik kavramının ele alındığı panelde, medyaya olan güvensizlik gibi sorunlara da dikkat çekildi. 

Bursa Adliyesi Konferans Salonu’nda, Sağlık Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Okan Dursun’un yönetiminde gerçekleşen panele Sağlık Habercisi Esra Öz ve Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ceyhun İrgil konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan Bursa Barosu Başkanı Av. Ekrem Demiröz, sağlık haberciliğinin hukuksal yansımaları konusunu dile getirerek, “Zaman zaman medyada denk geldiğimiz ama işin arka planını bilmediğimiz birçok olay yaşanıyor. Kuşkusuz ki, bu durum hukukun giderek daha az değer taşıdığı ülkemizde çok ciddi sıkıntılara yol açıyor” dedi. 




Sağlık, tıp ve sağlık hukukunu tanımladıktan sonra “Hasta Hakları, Hekim Hakları ve Hekimlerin Defansif Tıp Uygulamaları ve Nedenleri” konulu bir sunum yapan Bursa Barosu Sağlık Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Okan Dursun da, “Medya, sözlü, yazılı ve diğer görsel metinlerle iletişime geçme halidir. Haber ve bilgi edinme hakkımızı medyadan kullanıyoruz. Bu durum kitlelerin çok uzaktaki konuları öğrenmesini sağlıyor. Ama olumlu yanlarının yanı sıra birçok olumsuz sonuçlara da yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.


Öz: Ülkemizde sağlık haberciliğinde uzmanlaşmaya doğru gidiliyor
Sağlık haberi tanımının yeni oluşmaya başladığını ifade eden Sağlık Habercisi Esra Öz ise, bu sektörde uzmanlaşma alanının pek olmadığına vurgu yaparak, “Ülkemizde sağlık haberciliğinde uzmanlaşmaya doğru gidiliyor. Ben de şuan bunun mücadelesini veriyorum. Bu konuda sağlık hukukunun etik kurallarının iyi belirlenmesi gerekir. Sağlık haberlerine karşı yapılan tüm araştırmalarda güvensizlik var. Halkımız sağlık haberlerine güvenmiyor” şeklinde konuştu. 

Bir gazeteci açısından bu mesleğin neleri değiştirdiğine değinen Öz, “Öncelikle eğitim ve kültür düzeyi yüksek bilim insanları ile tanışıyorsunuz. Yeni bakış açısı ediniyorsunuz. Size, donanımlı olma ve her daim gelişme fırsatı sunuyor. Keşfetmek için bakmak gerekiyor. Kendinizi özgür bırakıp yapılmamışı yapıyorsunuz” dedi.



İrgil: Medyanın algısı ve yansıtması, haberin toplumdaki ilgi ve algısı ile doğrudan ilintilidir
‘Medya ne istiyorsa, onu görürsün’ diyerek konuşmasına başlayan Dr. Ceyhun İrgil de, sağlık medyasının dilinin; sermaye, bilgi, görgü, siyaset, reklam, çıkarlar, nefret ve sevgi gibi birçok değişkenin etkisi altında olduğunu söyledi. 

Medyanın imaj ve haber güvenirliliği sorunu için gerekli formülün akademik unvanlara sahip kişilerin haberci olmasından geçtiğine dikkat çeken İrgil, “Medyanın algısı ve yansıtması, haberin toplumdaki ilgi ve algısı ile doğrudan ilintilidir. Haberin yansıtılması ve yorumunda en önemli aşama dikkat çekmektir. Bu nedenle başlık, spot, fotoğraf ve haber ile ilgisiz sunum son yıllarda giderek artmaktadır. Medya, mali ve siyasi baskıların artması ile her geçen gün daha tehlikeli ve kuralsız hale gelmektedir. Olumlu veya olumsuz hedef gösterir. İzleyici hedefle ilgilenir ama amaçla ilgilenenler azınlıktadır” diye konuştu.

Panelin sonunda Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz tarafından Esra Öz, Dr. Ceyhun İrgil ve Av. Okan Dursun’a plaket takdim edildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...