Ana içeriğe atla

3D BİYO-YAZICI İLE KÖK HÜCRE ÜRETİMİ NELERİ SAĞLAYACAK?


Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri ve Teknolojisi bölümünden Dr. Utkan Demirci, 3D (3 Boyutlu) biyo-yazıcı ile insan embriyonik kök hücrelerini içeren damlacıklı baskı yapmayı başardı. Kullandıkları yöntemler baskı sırasında damlacık boyutu ve hücre sayısını kontrol edilebildiklerini belirten Doç. Dr. Demirci bu çalışma sayesinde kök hücre üretimi ile organ naklinde karşılaşılan sorunların tedavisinde çığır açacağını söyledi.

Türk bilim adamları dünya çapında başarılara imza atmaya devam ediyor. Yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri ve Teknolojisi bölümünden Doç. Dr. Utkan Demirci, yeni bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. Kök hücrelerin tıp alanında kullanımının geliştirilmesi için birçok denemeler yapıldı. İnsan embriyonik kök hücrelerinin ilk defa 3D baskı işleminde kullanılmasıyla ilgili çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Demirci, bu araştırma hakkında Med-Index Yayın Yönetmeni Esra Öz’e bilgi verdi.

Demirci, çalışma hakkında şu bilgileri verdi: “3D yazıcı ile hücreleri damlacık olarak basmak mümkün oluyor. Bu damlacıkları astığınızda buna sözde “asılı damla yöntemi” deniyor. Ardından hücreler birbiriyle birleşmeye ve bölünmeye başlıyor ve 3D (3 boyutlu) kümeyi oluşturuyorlar. 3D ismi de buradan geliyor. Daha önce biyobaskı alanında tanıttığımız bu gelişmiş teknikle biyonik kök hücreler yapmıştık. İnsan embriyonik kök hücrelerini içeren bu damlacıklı baskıda, damlacıkların boyutları ve bu damlacıklara gidecek olan hücrelerin sayıları kontrol edilebiliyor, yüzeye gerçekten iyi kontrol edilen hücreler basılıyor. Sizin hücrelerin sayılarını ve boyutlarını kontrol edebilmeniz, tekrar edilebilen embriyonik kök hücre birleşmesi yaratmanıza olanak sağlıyor.

Bu otomatikleştirilmiş sistem sayesinde 3 boyutlu yapılar elde ediliyor ve bu görüntülerin üst üste aynı boyut ve hacimde tekrarı yapılabiliyor. Bu nokta önemli çünkü, eğer bilimsel bir cevap arıyorsanız kontrollü olmak önemlidir, böylece deneylerimiz, boyut ya da insan faktörleri tarafından etkilenmeyecek.

3D Baskı ile Kafes
Kök hücreleri, doku onarma denemelerinde ya da organ onarma da kullanıyoruz. Kök hücrelerin büyüyecekleri kafesler yaratıp onları bu kafeslerle birleştiriyoruz. Bu yöntemle bazı biyobaskı çalışmalarında, hidrojeller de kullanılabilir. Kafesler gibi, hidrojel’in yüzde 90’nından fazlası sudur ve hücreler sıvı formda damlacık olarak basılabildiğinde çapraz bağ yapılabilir. Sonrasında ısıyla veya sıcaklık değişimiyle ya da UV-ışını kullanarak çapraz bağ oluşturabilir, bu damlacıklardan daha çok jele benzeyen yapılar meydana getirebilirsiniz. Ardından ikinci bir damlacık gelip ilk katmanın üstüne yerleşir ve aynı şu an plastik içerikli 3D baskı kullanımında olduğu gibi ikinci bir katman oluşturur. Bu yaklaşımla, 3D baskıda, çapraz bağ, ısı ya da damlacığın kendi yapısı kafes olur. Büyük bir kafesin üstüne hücreleri koyup hücrelerin sisteme yayılmasını beklemektense bu sistemdeki gibi her damlacığın basacağınız kafesin genelinde bir yere ait olması ve bu sayede beklemeden hemen muntazam hale gelmesi önemli bir avantajdır. Tabi ki bu hücreleri mikro çevrelerini kontrol altına alıp birbiriyle iletişim haline sokmak için kültürlemek durumundasınız. Bu sistem, daha kompleks sistemler yapmak için atacağınız adımların öncüsü güzel bir ilk adım.”

Tüm bu işlemler sonrasında, hücrelerin yüzde 90 üzerinde hala canlı olduğunu belirten Doc. Dr. Demirci’ye göre bu başarı oranı; “Sadece insan embriyo kök hücrelerini değil diğer birçok hücre tipinin de yüzeylere yazılabildiğini gösteren bir sonuç.” 


Doğru, etik ve tarafsız haberciliğin adresi Med-Index : www.med-index.com Mutlaka ziyaret edin!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...