Ana içeriğe atla

KEŞFETMEK İÇİN BAKAN ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İSTER MİSİNİZ?

Doğa ile baş başa olduğumuzda farklı bir ruh haline gireriz. Huzurlu, sakin ve dingin bir psikolojiye bürünürüz. Bu süreçte de etrafımızı inceleriz. Hayatımıza giren birçok yenilik doğadaki canlıları taklit edilmesiyle kazanılır. Size bununla ilgili çok ilginç bir hikaye anlatacağım. 

George De Mestral ismini daha önce hiç duydunuz mu? Kendisi 1948 yılında İsviçre’de yaşamış bir elektrik mühendisi. Bir gün köpeğiyle birlikte ormanda yürüyüşe çıkar. Eve döndüğünde kıyafetlerinin ve köpeğinin tüylerinin Arctium lappa (pıtrak) ile kaplı olduğunu fark eder. Bitkilerin kıyafetine nasıl yapıştığı üzerine incelemelerde bulunur. Bu otun ufak kancalarla kaplı olduğunu ve bunlar sayesinde kumaşa tutunduğunu görür.  Bu fikre o kadar inanır ki, Velcro (cırt cırt bant) icat eder.  Fransızca bir kelime olan Velcro,  velours (kadife) ve Crochet (kanca) birleşimi ile oluşturulur. 

Peki, cırt cırtı icat ettikten sonra hayatında neler olur? 
İcat etmesi ve bunu sektöre kabul ettirmesi yaklaşık 10 yılını alır. Bu süreçte de birçok firma sahibi ile görüşür ve hepsinden ret cevabını alır. Uzun yıllar uğraşmasının sonunda Japon bir firma teklifte bulunur. Cırt cırt böylece hayatımıza girer. 
Devamında George De Mestral ile yapılan bir röportaj sayesinde NASA yetkilileri bu icadı öğrenirler ve  çok beğenirler. Böylece NASA’da dahil olmak üzere cırt cırtlar birçok alanda kullanılmak için kendisiyle görüşülür.
Daha öncesinde iplerle bağlanan ayakkabılar ve fermuarların yerini cırt cırtlar alır. 

Bu hikayenin belki de bir önemi yok gibi görünse de bu olayı anlatan bir çizgi filmi izlemenizi öneriyorum. “Cırt cırt çizgi film” diye internette arattığınızda bu video çıkacaktır. Videoyu izlediğinizde inanın bakış açınız değişecek. Bu çizgi film ile olayın içine girerek yaşayacaksınız. 

Hatta bir şey keşfetmenin yetmediğini, azimle, sabırla ve kendine inanarak icadı insanlara kabul ettirmenin de üstesinden gelmek gerektiğini anlayacaksınız. 

Belki bu mucidin adını daha önce hiç duymadınız, belki cırt cırtı hayatınızda kullanıp nasıl icat edildiğini hiç düşünmediniz. Ancak her icadın bir hikayesi var. 

Peki, bu hikayelerin anlatıldığı çizgi filmleri izleyen çocukların bakış açıları sizce nasıl olur? 
Siz daha önce bu çizgi filmi izlemiş olsaydınız, cırt cırta bakışınız nasıl olurdu? 
Sürekli şiddet içeren çocuk programları, çizgi filmler ve oyunlarla yetişen bir nesil sizce keşfetmek için mi bakar, yoksa gelecekten umutsuz, depresif ve şiddette meyilli mi olur?
Bu aşamadan sonra ebeveynlere çok iş düşüyor. Medyada yer alan birçok konuyu bundan sonra ele alarak, neler yapılması gerektiği üzerine yazılarımla sizlerle olacağım. 

İlk olarak çocuklarınıza izlettiğiniz çizgi filmleri, önce mutlaka siz izleyin ve bu filmlerin nasıl bir mesaj verdiğine karar verdikten sonra, izlemelerine izin verin ya da vermeyin. 

Gelecek nesillerin, keşfeden, üreten ve mutlu olması aslında sizlerin ellerinde… Hadi keşfeden çocuklar yetiştirmek için kollarınızı sıvayın! 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...