Ana içeriğe atla

SPORUN EN EĞLENCELİ ŞEKLİ

SAĞLIK VE HOBİ
 
Obezite başta olmak üzere  çeşitli hastalıkların tanı desteği ve kişisel tıp çalışmaları üzerine araştırmalarını sürdüren Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Yalınay, kangoo jumps  ile hem eğlenip hem de spor yapmanın mümkün olduğunu söylüyor.

İnsanların hem fiziksel hem de psikolojik açıdan sağlıklı olması için sporun bir yaşam tarzı olması gerektiği üzerinde duruluyor. Ancak sıkıcı sporlar yerine hem eğlenceli hem de farklı bir seçenek olan kangoo jumps ile iyi hissettiğini söyleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Yalınay, “Önce kendimiz için iyi olmak lazım ki temas halinde olduğumuz hastalarımız ve öğrencilerimiz için enerjik ve sağlıklı kalabilelim” diyor.
 
Hobiniz nedir ve ne kadar süredir yapıyorsunuz?
Spor her zaman yaşamımın vazgeçilmezi olmuştur. Birçok spor türüyle uğraştım. Tenis, kayak, pilates, aletli fitness programları, zumba ve nihayetinde kangoo jumps. İtiraf etmeliyim ki bunların arasında çeşitli özellikleri ile beni en çok etkileyen ve hobim diyebileceğim hale gelen ise kangoo jumps oldu.

Kangoo jumps özel geliştirilmiş ayakkabılarla yapılan bir spor. Bu kısmı aslında benim için en önem taşıyan özelliği; çünkü bu ayakkabılar sayesinde eklemlere herhangi bir yük binmiyor ve aslında spor yaparken belki de en hassas kısım olan eklemlerin korunması bu şekilde gerçekleşiyor. Ayrıca 1 saatlik kangoo jumps seansı sonunda 1000 kalori civarında enerji harcanıyor ve terleme ile ciddi bir toksin atımı sağlanıyor.

Bütün bu özellikleri ile kısa bir sürede gerçekten hobim haline geldi ve bir hekim olarak herkese tavsiye edebileceğim bir spor.
 
Hobinizin mesleğinize katkısı oluyor mu?
Yoğun bir çalışma tempom var. Böyle bir spor dans gibi yapıldığı için hem çok eğlendiriyor hem de gerçekten fit olmanıza, ruhen, bedenen iyi hissetmenize ve güzel olmanıza çok yardımcı oluyor. Önce kendimiz için iyi olmak lazım ki temas halinde olduğumuz hastalarımız ve öğrencilerimiz için enerjik ve sağlıklı kalabilelim.
 
 
Neden bu hobiyi seçtiniz?
Aslında sporun yanı sıra, şarkı söylemek ve yemek yapmak gibi de hobilerim var ama eğlenceli zaman geçirirken bir de fit olmak ve bedeni sağlıkla korumak herhalde hepimizin en çok hoşuna gidebilecek bir durum…
 
Yaptığınız hobi size ne hissettiriyor?
Bunu herhalde kangoo jumps eğitmenim Tolga Günce’nin sözleriyle en iyi özetleyebilirim.
“Fit olmak hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı”
 
Bu kadar zevkli bir sporu yaparken, beslenme konusunda neler önerirsiniz?
Düzenli beslenme, öğün atlamadan ama kahvaltıdan akşam öğününe doğru giderek azalan porsiyonlarda ve mümkünse akşam 18.00-19.00’u geçmeden yemeği tamamlamak önemlidir. Kilo kontrolü herhalde hepimiz için önemli, bu sebeple karbonhidrat ve şekerli gıdalardan uzak durmak az ve kararında porsiyonlar tercih etmek, protein ve sebze meyve ağırlıklı beslenmek genel prensiplerim. Yaşlanma karşıtı (anti-aging) beslenme desteği için artık bilimsel olarak kendini ispat etmiş yeşil çay, brokoli  yemek, çinko, C vitamini, selenyum almayı öneririm. Ayrıca yer fıstığı, spor yaparken iyi bir magnezyum kaynağı olduğu için de yararlıdır.

Sizin için mutfakta olmazsa olmazlar nelerdir?
Yoğurt özellikle probiyotik içerikli olanlar, ceviz, peynir ve meyve.

Doğru beslenmenin spora etkisi nedir?
Sağlıklı ve doğru beslenme spor yaparken çok önemlidir. Kas dokusunun desteklenmesi için protein alımına dikkat etmek gerekir.
 
 

Bu sporu kimler yapamaz? Kimler yapabilir?
Hamileler, çeşitli omurga hastalıkları olanlar ve yeni ameliyat olmuş kişiler bu sporu yapamaz. 6-90 yaş gibi geniş bir yaş aralığındaki kişiler yapabilir.

Tavsiye edeceğiniz kitap, film ve müzik nedir?Başucumda her zaman birkaç kitap olur. Şu anda Heart of the Lotus Sutra, Tanrılar Okulu, Hayatı Yeniden Keşfedin, Dört Antlaşma ve çok sevdiğim için Marilyn Monroe Notlar.
Bir Zamanlar Anadolu’da-Nuri Bilge Ceylan, Saturno Contro-Bir Ömür Yetmez Ferzan Özpetek filmleri ayrıca müzikleri de müthişti, Inception, Butterfly Effect, Schindler’s List aklımda kalan güzel filmler. Galiba insan psikolojisi üzerine olanlar daha çok ilgimi çekiyor.
Yumuşak Jazz severim. Indila, Taylor Swift, Ellie Goulding güncel dinlediğim isimler.
 
Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
TED Ankara Koleji’nde orta lise eğitimini takiben, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanlık, Tıbbi Biyoloji ve Genetik doktora eğitimlerini tamamladım. Moleküler Mikrobiyoloji ile ilgilenmekteyim. Klimud Tanısal Moleküler Mikrobiyoloji Çalışma Grubu Başkanlığını sürdürmekteyim. Şu an özel olarak ilgilendiğim alan bağırsak mikrobiyota analizleri ve obezite başta olmak üzere çeşitli hastalıklarla ilişkisinin ortaya konmasıdır.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2005 yılından beri tıp fakültesi yerleşik eğitim programında Eleştirel Düşünme ve Yaratıcı Problem Çözme programı geliştirmiş ve bu konuda ve İletişim Becerileri konusunda derslerini vermekte, Eleştirel Düşünme ve Sanat Kurul Başkanlığı yapmaktayım. 2007 yılında World Regression Institute’den Klinik Regresyon Terapistliği uluslararası sertifikası ve düşünme terapisi üzerine eğitimler aldım. Regresyon terapisi ve şema terapi teknikleri ile çalışmalar yapmaktayım. Halen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta ve uluslararası bir programda Klinik Psikoloji doktorası eğitimini sürdürmekteyim.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...