Ana içeriğe atla

Newyork Reuters Kıdemli Sağlık Editörü Sharon Begley: SAĞLIK HABERCİLİĞİ SORUMLU GAZETECİLİK BİLİNCİYLE YAPILMALI

DÜNYA’DA SAĞLIK HABERCİLİĞİ 


Sağlık haberciliğinin diğer gazetecilik kuralları ile benzer olduğunu dile getiren Newyork Reuters Kıdemli Sağlık Editörü Sharon Begley, “Sağlık gazeteciliği etik konularda daha bilinçli olmalı, okuyucuları sağlıklarını etkileyebilecek konularda yanlış yönlendirmesine neden olmamalı” dedi. 

Sağlık haberciliği alanında uluslararası bir pencereden bakmak adına yurt dışındaki sağlık muhabirlerinin görüşleri önem taşıyor. Bu alanda yapılan çalışmaların evrensel bir etik ve bilimsel çerçevede nelere dikkat edildiği üzerinde durulmalı. Türkiye’de “Sağlığımıza Yön Verenler” yazı dizisi yurt dışındaki editörlerle devam ediyor. Bu alanda çalışanların görüşleri neler? Yurt dışındaki sağlık habercileri farklı olarak neler yapıyor? 

Sağlık haberciliğinde sorumlu gazetecilik bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini belirten Newyork Reuters Kıdemli Sağlık Editörü Sharon Begley, Esra Öz’ün sorularını yanıtladı. 

Sizi tanıyabilir miyiz?
Reuters’in New York ofisinde kıdemli sağlık ve bilim editörüyüm. 2007’den 2011’e kadar Newsweek Dergisi’nde bilim editörü ve köşe yazarı olarak görev yaparken bir yandan da The Daily Beast internet sitesinde de  yazar olarak çalıştım. Newsweek’ten önce 2002 ile 2007 yılları arasında The Wall Street Journal’da bilim köşe yazarlığım bulunmaktadır. 
Yayınlanmış kitaplarım ise;
Co-author (with Richard J. Davidson)  of the 2012 book “The Emotional Life of Your Brain”, 
The author of the 2007 book “Train Your Mind, Change Your Brain”, 
Co-author (with Jeffrey Schwartz) of the 2002 book “The Mind and the Brain” dir.

Geçmişten günümüze süre gelen sağlık gazeteciliği hakkındaki düşüncelerini öğrenebilir miyim?
Maalesef dramatik bir şekilde editörler; farkındalık yaratan ve sorumlu gazetecilikten ziyade “çok tıklanma odaklı” sansasyonel haberciliği tercih ediyorlar. Bu adeta bir yarış halini almış bulunmakta.

Sağlık haberciliğini diğer habercilik dallarından ayıran başlıca etmenler nelerdir?
Tabii ki ekonomi ve diplomasi gibi konulardan kendini ayıran özellikli bilgi birikimleri mevcut. Belki burada, sağlık habercilerinin okuyucularının sağlıkları ile ilgili bilgi vermelerinden dolayı diğer meslektaşlarından biraz daha sorumlu habercilik yapmaları gerekliliğini söyleyebiliriz.

Sağlık editörünün bir haberi yapmadan önce yapması gereken en önemli hazırlık kriteri nedir?
Bulguların değeri, bu bulguların önceden nerede yayınlandıkları ve o konu hakkındaki önceki araştırma ve çalışmaların bulunması.

İyi bir sağlık editörü olmak için gerekli olan kriter nedir?
Diğer habercilik alanlarından farklı bir kriteri bulunmamaktadır. 

Blog haberciliği hakkında ne düşünüyorsun?
Diğer tüm habercilik alanlarında olduğu gibi bazıları çok iyiyken bazıları berbat halde. Tüm bunların yanında, bilim insanlarının ve doktorların blog yazmasını çok büyük bir değer olarak düşünüyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he...

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay...

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi...