Ana içeriğe atla

DOÇ.DR. BOZDAĞ’A ÖDÜL YAĞMURU

Videoanoskop çalışmasıyla Japonya’dan ödülle dönen İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ, bu defada yeni icatları Videoposter ile dikkat çekmeye başladı.

Videoanoskop adında yaptığı çalışmayla katıldığı kongrelerde bir ilke imza atan Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ, Japonyadan aldığı ödül sonrasında tıp dünyasına yenilikler kazandırmaya devam ediyor. Doç. Dr. Bozdağ, dünyada ilk olarak Videoposteri geliştiren bilim adamı oldu. Bu farklı sunum tekniği önce Laparoskopik Endoskopik Minimal İnvaziv Dergisi’nde Türkçe yayınlandıktan sonra Japonya’daki kongre deneyimleri de eklenmiş olarak cerrahi alanda saygın bir dergi olan World Journal of Surgery’de İngilizce olarak yayınlandı. Böylece orijinali Türkçe olan bir çalışmanın önce Türkçe sonra İngilizce yayınlanması amacına da ulaşmış oldu.
Sağlık Dergisi’ne bilgi veren Doç. Dr. kongrelerde poster gösterimini metin ve resimlerden farklı bir şekilde sunmayı düşündüğünü ifade etti. Bozdağ, seyahatlerde kullanılan küçük DVD’leri posterin arkasına yerleştirerek farklı bir sunum hazırladığını kaydetti. Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ, “ DVD’yi straforun içerisine yerleştirerek ameliyatın sunumunu hazırladım. Posterleri anlatırken, bu yöntem sayesinde ameliyatı da baştan sona izletebilme imkanı oldu. Çok ilgi çeken bir çalışma oldu. İlk olarak Nisan ayında Çukurova’da Koloproktoloji Kongresinde Videoanoskop konusunu sergiledik. Daha sonra Laparoskopik bant uygulamasını Antalya’da Laparoskopi kongresinde sergiledik ve her iki kongrede de sergilediğimiz konular birinci oldu.” şeklinde konuştu.

Yöntem, Safra Kesesinde Yırtıklarında Kullanılıyor
Laparoskopik bant ligasyonu konusunda da açıklama yapan Bozdağ, söz konusu yöntemin Doç. Dr. Hayrullah Derici’nin başkanlığında yürütülmüş bir çalışma olduğunu ve safra kesesi delinmelerinde uygulanabilecek pratik bir yöntem olduğunu söyledi. Ameliyat sırasında safra kesesinde delinme olduğunda müdahale edildiğini vurgulayan Bozdağ,” Laparoskopi sırasında safra kesesinde delinme olursa ameliyat güçleşiyor. Safra kesesinde yırtılan yere bant yerleştirilmesini düşünerek, kız çocuklarının saçlarını lastikle toplayıp kaymasını önleyen lastikler gibi bir yöntem geliştirdik. Grasper yani tutucu denilen alet ile deliği tuttuktan sonra tutucudaki halka indirilerek delik kapatılıyor. Böylece ameliyatı tamamlayana kadar risk ortadan kalkmış oluyor” şeklinde konuştu.

Videoanoskop ile yapılmış olan çalışmayı meslektaşı Doç.Dr.Tuğrul Tansuğ ile birlikte Japonya’nın ardından İtalya’da da sergileyen Bozdağ, gittikleri kongrelerde ilk ilgiyi çekenin videoposter olduğunu dile getirdi.

Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ İtalya’da katıldığı kongrede hazırladığı posterin yanında, videoanoskop ile yapılan ameliyatların DVD’sini dağıttıklarını da dile getirdi. Avrupa Asya Koloproktoloji Derneği Kurucu Üyesi olarak seçildiğini kaydeden Bozdağ, İtalya’da 6. Akdeniz Koloptroloji Kongresinde de ikincilik aldıklarını söyledi. Şu günlerde Amerika’ya giden Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ, Laparoskopi kursuna davet edildiğini ve bu sayede Laparoskopide ileri teknikler üzerine eğitim alacağını açıkladı.

SEİS’te Ödül Verdi
Expomed 2008 TÜYAP fuarında Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) tarafından ikincisi düzenlenen Cihaz Proje Yarışmasında Videoanoskop projesi ile birinciliği alan Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ törende şöyle konuştu: “Ödülü aldığım için çok mutluyum, videoanoskopun geliştirilmesinde emeği çeken herkese teşekkür ederim.Motive edici bir ödül olduğunu düşünüyorum. Ayrıca ödüle layık gördüğü için SEİS’e de teşekkür ederim”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

JAPONYA’DA TUS SINAVINI GEÇEN OFTALMOLOJI ALANINDA İLK TÜRK OLARAK HASTA MUAYENE EDEN VE OPERASYON YAPAN DR. MURAT DOĞRU

Japon TUS’unu geçen ilk  yabancı doçent ve oftalmolojideki ilk Türk olmayı başaran Keio Üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğru, araştırmaları ve eğitimdeki yaşadıkları ile ilgili meslektaşlarına rehber olacak bilgiler verdi. Keio üniversitesi ve Tokyo Dental College’de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Murat Doğru, Japonya' da oturma izni hakkı almasının yanında iki aşamalı Japon Tıpta Uzmanlık Sınavını geçerek bir ilke imza attı. Göz kuruluğu üzerine çalışmalarını sürdüren Doğru, Japonya’daki yaşam şartları, çalışma koşulları ve tıp eğitimi hakkındaki görüşlerini Med-Index’e anlattı. Ne üzerine çalışıyorsunuz? Kornea ve ön segmenti üzerine çalışıyorum. Kuru göz ve alerji üzerine uzmanlık yaptım. Yeni tanı teknikleri geliştirilmesi yani gözyaşı miktarı ve gözyaşı kalitesinin tanımlanması ile ilgili diyagnostik tetkikler üzerine araştırmalarımı yürütüyorum. Gözyaşı bezi ile ilgili temel çalışmalarım var. Yeni göz damlalarının geliştirilmesi